Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Historia

Barn i historien – fattigstuga och barnauktion

Hur var det att vara barn och fattig i Sverige vid förra sekelskiftet? 1918 förbjöds barnauktioner som hade varit ett sätt att ta hand om fattiga barn. Det var barn som förlorat sina föräldrar och inte hade någon annan släkting som auktionerades bort till familjer som behövde deras arbetskraft. De som tog minst betalt för barnet vann auktionen. De allra fattigaste människorna som inte kunde arbeta hamnade i fattigstugan. Där togs de om hand, men även fick ta hand om varandra.

I filmen får vi följa Familjen Pärsson. 1868 var ett nödens år i Sverige. Det var missväxt och både människor och djur svalt. Familjen Pärsson drabbas hårt då familjefadern dör. Familjen skingras i och med en barnauktion – där barnen Pärsson auktioneras bort till familjer. Yngsta barnet och mamman tvingas bo på fattigstugan. 1918 förbjöds barnauktionerna - men fortfarande hade fattiga barn det svårt. Ända fram till 1950 var många tvingade att sluta skolan för att bidra med familjens försörjning.