Tema: Bok och film - för äldre

Varför ska jag läsa den här boken och se den här filmen? Ibland vill någon veta nyttan med att ta del av berättelser. Men för att förstå värdet av humaniora behövs ofta ett brett synsätt. I kombination med samtal öppnar litteraturläsning och filmtittande för en ökad förståelse för sig själv och den värld vi lever i. Litteratur och film kan ge oändligt med nya infallsvinklar och en ökad inlevelseförmåga för andra människors situation. Och det är naturligtvis värdefullt när det övergripande målet i skolan är att utbilda människor till att leva och fungera i en demokrati.

Ingen nyhet kan tyckas, för insikten om vikten av att tänka kritiskt, självkritiskt och empatiskt har rötter från Sokrates, Aristotoles och Seneca. Tveklöst finns också mycket att lära och lära ut om att analysera text och film, och om berättartekniska knep inom skrivande och filmproduktion. Finns det något som eleven tycker om, inte tycker om? Finns det något som inte går att förstå? Går det att se ett mönster i berättelsen? Vad berättas i bilder, vad berättas i text?  Hur används ljud och tystnad i berättelsen? Skiljer det sig i bok och film?

I Lgr 11 pekas film ut som en del i kursplanen i t.ex. svenska och engelska
. I svenska åk 7- 9 nämns ”Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter.” i engelska för åk 4-6 står om”Filmer och dramatiserade berättelser för barn och unga", och i engelska åk 7 -9 anges att undervisningen ska innehålla ”Skönlitteratur och annan fiktion även i talad, dramatiserad och filmatiserad form”.  

Nedan ser du många böcker som blivit filmatiserade. Urvalet passar olika åldrar mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet beroende på individuell kunskapsnivå.

Drama

Den Allvarsamma Leken

Baserad på Hjalmar Söderbergs pjäs är Den allvarsamma leken en passionerad historia om kärlek, svek och lidande. Den fattige bondsonen Arvid (Sverrir Gudnason) och konstnärssjälen Lydia (Karin Franz Körlof) möts en varm sommarkväll ute i skärgården och ljuv musik uppstår. Det är dock inte tillräckligt för att de båda ska kunna bortse från omgivningens tycke och gifta sig med varandra, utan de lyssnar båda två till förnuftet och gifter sig med det förståndiga valet istället. Åren går och plötsligt möts de igen i en operasalong. Gnistorna som slår är oundvikliga och de inleder en affär. Detta blir starten för en rad händelser som visar att livet och kärleken inte alltid har riktning eller anledning. Streama Den allvarsamma leken och följ med i en berättelse fylld av passion, kärlek, svartsjuka och åtrå.

Action

Divergent

DIVERGENT är en spännande thriller i en dystopisk framtid, där människor delas in i olika grupper baserat på deras personligheter. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken grupp de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice Prior står valet mellan att stanna kvar med sin familj eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Beatrice försöka avgöra vilka som är hennes verkliga vänner. Vågar hon lita på sin karismatiska, men mycket hemlige instruktör Four? Hon bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Action

Hobbit: En Oväntad Resa

Berättelsen om Bilbo Baggers resa för att återkräva dvärgarnas kungadöme Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Under resans gång korsas Bilbos väg av trollkarlen Gandalf Grå och plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den legendariska krigaren Torin Ekenskölde. Vägen mot dvärgarnas rike går via vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt. Målet för resan är Ensamma berget men först måste de ta sig igenom dvärgarnas tunnlar och det är här Bilbo träffar den varelse som kommer att påverka resten av hans liv – Gollum. Ensam med Gollum vid stranden av en underjordisk sjö upptäcker den intet ont anande Bilbo inom sig både ett mod och en falskhet han inte kände till själv. Det är också nu Gollums skatt, ringen som besitter en oväntad kraft och makt, hamnar i Bilbos ägo. En enkel guldring som bestämmer Midgårds öde på ett sätt som Bilbo inte ens kan föreställa sig i sin livligaste fantasi...

Thriller

Irl

IRL (In real Life) är en film om ondska bland tonåringar i en värld av sociala medier. Elias kommer inte undan sina plågoandar. De finns överallt, i skolan, på tunnelbanan och spyr sitt hat över honom på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel med tusentals spelare där Elias ikläder sig den oövervinnerlige krigaren S:]iles skepnad. I spelet möter han Sc4rlet, en skicklig och vacker tjejsoldat. Tillsammans erövrar de sin våldsamma digitala värld. Sc4rlet vill träffa Elias IRL (In Real Life). Tveksamt går han med på att ses men väl på mötesplatsen, där en alldeles vanlig flicka står, vågar han inte gå fram. Elias inser att han aldrig mer kommer att möta Sc4rlet och bestämmer sig för att ta sitt liv samma kväll. På väg mot undergången i en tom krängande tunnelbanevagn flyter världarna samman. I vagnens vita stroboskopiska ljus tänjs verklighetens gränser och Sc4rlet träder in i hans värld.

Drama

Kon-Tiki

1947 blev en krigstrött värld fascinerad av den unge, norrmannen Thor Heyerdahl. Han hade utvecklat en teori om att Polynesien har blivit befolkat från Sydamerika, i motsats till de etablerade teorierna om migration från Asien. För att bevisa sin teori gjorde han något som någon aldrig tidigare hade provat – han bestämde sig för att testa sin tes i praktiken och påbörjade ett farligt äventyr över Stilla havet. Han åkte nästa 8000 kilometer med den primitiva flotten gjord av balsaträ, som han döpte efter solguden Kon-Tiki. Thor Heyerdahl fick med sig ytterligare fem unga män på resan. Ingen av dem kände varandra sedan tidigare och bara en kunde segla. Heyerdahl själv var rädd för vatten och kunde inte simma. Thor var villig att offra allt för att bevisa att han hade rätt. Filmen KON-TIKI är en skildring av vad som hände. Det är en personlig historia med halva världen som scen: Norge, Polynesien, USA, Peru – och Stilla havet. KON-TIKI är en historia om att välja äventyret, om att våga göra något som du tror på och göra det trots att alla säger att det är omöjligt. Det är en episk resa som förändrade de personer som var med för alltid.

Drama

Laxfiske I Jemen

Fiskeriexperten Alfred Jones lever ett liv i tyst frustration. Hemma ignoreras han av sin karriärinriktade hustru och på jobbet har han en slavdrivare till chef. Hans liv tar en ny vändning då en stenrik flugfiskebesatt shejk kontaktar de brittiska experterna för att kunna förverkliga sin dröm – att plantera in lax i Jemens tidvis uttorkade flodbäddar. Den brittiska regeringen är i akut behov av en ny och positiv bild av Storbritanniens engagemang i Mellanöstern och premiärministerns taleskvinna Patricia Maxwell nappar snart på idén om laxfisket och utser Alfred till ansvarig för projektet. Alfred själv låter sig till sist övertygas av den karismatiske shejken – och han börjar även intressera sig för shejkens representant Harriet. Han bestämmer sig för att bortse från sin djupt rotade cynism och antar shejkens utmaning, en utmaning som kommer att förändra hela hans tillvaro.

Thriller

Liza Marklund - Nobels Testamente

Under nobelbanketten råkar Kvällspressens Annika Bengtzon bli vittne till ett spektakulärt mord mitt under dansen i Gyllene salen. Två personer skjuts, den ena av dem Aaron Wiesel, kontroversiell Nobelpristagare i medicin. Annika beläggs med yppandeförbud eftersom hon är nyckelvittne. En terroristgrupp med kopplingar till Mellanöstern tar snabbt på sig ansvaret för attentatet, och den internationella pressen och polisen får händerna fulla. Annika blir däremot mer och mer övertygad om att det verkliga målet för attacken är Wiesels danspartner Caroline von Behring, ordförande i Nobelkommittén. Annikas journalistiska grävande tar henne längre och längre in i den slutna och hemliga kretsen kring Nobelkommittén. Ju närmare sanningen hon kommer, desto farligare blir situationen. Hon förstår snart att vissa människor är beredda att gå mycket långt för att erövra det mest prestigefulla priset av alla.

Drama

Sarahs Nyckel

SARAHS NYCKEL bygger på Tatiana de Rosnays bästsäljande bok med samma namn som legat över 100 veckor på New York Times bästsäljarlista. Paris, juli 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer – Vel’d’Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer. 60 år senare, inför årsdagen av Vel’d’Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.