Tema: Hållbar utveckling

Jordens resurser är inte oändliga. Vi måste lära oss att använda dem i ett fungerande kretslopp för att nå en hållbar ekologisk utveckling. När man talar om hållbar utveckling ingår även social och ekonomisk och hållbar utveckling. Grundläggande mänskliga behov behöver uppfyllas och ett samhälle behöver vara långsiktigt stabilt.

Begreppet hållbar utveckling definieras vanligen som "en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov". Formuleringen är sprungen från en FN-rapport (Brundtlandrapporten) från 1987. I våra nya läroplaner Lgr 11 och GY 11 finns målen om en  hållbar utveckling med som en röd tråd i de flesta ämnen från slöjd, alla NO-ämnen och SO-ämnen till hem- och konsumentkunskap. Se hur Skolverket formulerar det här.

Inspiration i arbetet med hållbar utveckling
För att klara målen utan att ge upp inför en så stor uppgift behövs inspiration. I dokumentären Imorgon samt i serien Nature Inc visas konkreta alternativa lösningar från projekt om hållbar utveckling runtom i världen. Programmen visar samband mellan ekosystemens ekonomi och den globala marknaden. Miljöförstöring har en prislapp – och den kostar mer än vi tror. Programmen har producerats i med syfte att informera och inspirera kommande generationer. Serien Skräp ger en bra ingång i att närma sig hållbar utveckling med yngre barnBotanisera själv bland förslagen nedan!

Dokumentär

En obekväm uppföljare

I denna dokumentär får vi följa Al Gore när han tar upp den hetaste debatten i modern tid, vårt klimat. Vi människor kom sent till denna planet men har på vår korta tid lyckats skapa produkter och industrier som snabbt bryter ned den. Vi har skapat ändringar i klimatet på grund av utsläpp vilket har haft stor påverkan på växthuseffekten. Vi får även se vad ledarna med mest makt i världen har att säga och inte minst följa den politiska debatten som pågår i USA. Det som gör denna klimat-dokumentär till en av de bättre är att den ger oss hopp. Al Gore visar att vi besitter de nödvändiga resurser som krävs för att fixa de skador vi utsatt vår planet för. Vi är närmare en revolution inom energin än vad många tror. Det gäller bara att fler, framförallt de med mycket makt, inser att det går att genomföra. Denna dokumentär är skriven av Al Gore själv och regisserad av Bonni Cohen och Jon Shenk. I filmen ser vi Al Gore, George W. Bush, John Kerry, Angela Merkel, Barack Obama, Vladimir Putin och Donald J. Trump i egen höga personer. Väck dina känslor och börja göra det lilla du kan för att få vår planet att må lite bättre, varje dag. Börja med att streama An inconvenient sequel online nu på Plejmo.