Tema: Mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna reglerar förhållandet mellan staten och enskilda människor. De utgör en begränsning av statens makt över individen och slår samtidigt fast vissa skyldigheter för staten gentemot individen. Texten ovan är hämtad från regeringens webbplats där det finns mer information.

De mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten. Efter andra världskrigets massmord på bland annat judar och romer utvecklades det internationella samarbetet kring dessa rättigheter. Förenta Nationerna (FN) grundades den 24 oktober 1945, precis efter andra världskrigets slut. I dag firas FN-dagen denna dag.

Nedan har vi samlat filmer under detta tema. Överst finns program som direkt syftar på FN och barnkonventionen, därefter följer en alfabetisk lista med tips på spelfilmer och utbildningfilmer som anknyter till ämnet.

drama

Kapernaum

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck - han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro - kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta? Oscarsnominerade Kapernaum gör ett segertåg över världen - alla berörs av lille Zain Al Rafeeas otroliga insats i rollen som gatupojken som vägrar ge upp.

drama

John Hron

Västsverige, sommaren 1995. En våg av nynazistiska våldsdåd sveper över landet. Filmen ”John Hron” är den sanna historien om en 14-årig kille från det lilla samhället Kode i Kungälv. När John försvarar en elev i skolan dras han snart in i en dispyt med mobbaren. Konflikten eskalerar och orsakar spänningar mellan John och hans vänner. Det hela kastar en skugga över Johns planer för en framtida motorcykelsemester med sin flickvän och hans träning för de nationella kanotmästerskapen. Medan John försöker vinna tillbaka sina vänner, går mobbaren med i ett våldsamt gäng med nynazister. För sina heroiska insatser blev John Hron ett välkänt namn och han har haft en stor inverkan på Sverige än i dag. Filmen ”John Hron” blev den mest sedda svenska biofilmen sommaren 2016.