Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Historia

Forntida Egypten

En av de tidigaste högkulturerna i människans historia är den forntida Egyptens, även kallad antika Egypten. En mycket spännande period som började när Sahara gick från stäpp till öken och nomaderna blev bofasta vid den bördiga Nilen.

När den södra och norra delen av Nilen blev ett rike så var den redan påbörjade högkulturen ett faktum. Rikets styre, samhällsstruktur, religion, kunskaper och folk beskrivs i fyra olika kapitel enligt nedan.

Tidkoder i filmen:
00:00 Egypten – en högkultur: Om hur det forntida Egypten utvecklades till en högkultur. Den ger en översikt över de sociala, tekniska, astronomiska, matematiska, medicinska och kulturella prestationerna.

11:55 Samhällets uppbyggnad: Det forntida Egyptens samhällsutveckling visas, som var inriktad på härskarens makt. Ojämlikheten i den tidens sociala modell tydliggörs.

22:50 Byggandet av pyramiderna: Vi dyker in i pyramidernas värld och varför de byggdes. Än i dag finns det bara teorier om hur de arkitektoniska underverken kunde byggas. 

32:25 Religion: Vi får lära oss om de olika gudarna i den polyteistiska forntida egyptiska gudavärlden. Dessutom om hur viktigt livet efter döden var.