Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Samhällskunskap

Det korrupta Kina

Det sägs att makt korrumperar. På många platser i Kina har lokala kommunistiska tjänstemän absolut makt. Allt från bygglov till ett andra barn kostar extra i form av mutor. Att driva företag kan kosta miljoner och gör att vissa företag aldrig får en chans på marknaden. Medan andra utnyttjar systemet och regelverk och säkerhet sätts ur spel.

Sedan 2012 har Kinas president Xi Jinping lanserat en omfattande antikorruptionskampanj. På bara två år har över 3600 000 politiker och tjänstemän straffats av kommunistpartiets disciplinnämnd. Men många undrar över det verkliga syftet bakom kampanjen? Är det ett ärligt försök att rensa upp bland korruptionen – eller en kampanj från president Xi Jinping att stärka sin egen makt?

Filmen ger ett antal exempel på hur korruptionen i Kina kan se ut och hur medborgare använder sig av lokala journalister och internet för att få hjälp. Obs! Vi vill förvarna om att filmen innehåller sekvenser som kan uppfattas som stötande. För mer information, se filmens handledning.

Trailer

Tips! För att underlätta användningen av filmen i undervisning har vi delat upp den i fem avsnitt. Mer information om avsnitten hittar du i filmens  handledning.