Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Historia

Kvinnor i den svenska historien – Medeltid

Filmen Kvinnor i den svenska historien – Medeltid berättar historien om fem mäktiga kvinnor som fick stort inflytande under sin livstid, och som var med och formade Sveriges historia. I handledningen finns en ordlista för filmen.

  • Sankta Elin av Skövde pryder Skövde kommunvapen. Hon var mäktig redan under sin livstid men efter sin död blev hon helgonförklarad. (Ca 7 min)
    Obs! Vi vill förvarna om att avsnittet innehåller en dramatisering av Elins våldsamma död.
  • Ingrid Ylva var mamma till Birger Jarl, och genom hennes omsorger och uppfostran fick den blivande statsmannen rätt förutsättningar inför framtiden. (Ca 3 min)
  • Heliga Birgitta är den enda från Norden som påven utnämnt till helgon. Hon var en bestämd kvinna, med nära kontakter med dåtidens ledare. (Ca 7,5 min)
  • Drottning Margareta blev under sin livstid drottning av Danmark, Norge och Sverige. Hon var en klok strateg, som beundrades till och med av sina motståndare.(Ca 5 min)
  • Drottning Filippa är en av Sveriges mäktigaste (men också mest bortglömda) regerande drottningar. Hon var gift med kung Erik, men det var oftast Filippa som ledde riksrådets möten och regerade Sverige under kungens bortavaro. (Ca 4,5 min)