Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Upptäck Norden – Finlands politik och vardagsliv

Finland är ett av Europas glesast befolkade länder men har ändå en hög levnadsstandard och en väl utvecklad infrastruktur. Landet är republik och har en president som statschef. Det är i Helsingfors som den politiska makten finns och här hittar vi både riksdagen och regeringen.

Finland är officiellt tvåspråkigt och fortfarande är undervisningen av det svenska språket obligatoriskt i skolan. Skogen är betydelsefull i Finland och är den viktigaste råvaran men Finland har även högteknologiska företag som Nokia. Man är även kända för sin finska design - Helsingfors kan skryta med att ha haft titeln ”världens designhuvudstad”. Ishockey, fotboll och friidrott är populära sporter och man vill gärna vinna mot Sverige i finnkampen.

Varför inte avsluta dagen med att bada finsk bastu? I Finland finns det över 3 miljoner bastur. Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto har ritat det berömda Finlandiahuset och där kan man förstås få höra klassisk musik av den världsberömda tonsättaren Jean Sibelius. Vem kommer inte ihåg Mumintrollen med alla sina härliga karaktärer? Vi gör ett besök i Nådendalen och tar del av Tove Janssons alla figurer.

Upptäck Norden är en filmserie som handlar om Norden och dess länder. Syftet med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera kring likheter och skillnader mellan länder och regioner i Norden. Filmerna innehåller avsnitt om Historia, Geografi, Natur, Näringar och Ekonomi, Politk, Kultur och vardagsliv, samt miljö.