Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet geografi

Upptäck Sverige – Götaland

Götaland är en av Sveriges tre landsdelar. Här finns nästan hälften av Sveriges kommuner, 140 stycken, och här bor nästan hälften av Sveriges invånare, nära fem miljoner människor. Här ligger Sveriges andra och tredje största städer, Göteborg och Malmö.

Upptäck Sverige - Götaland är en översiktsfilm och berättar i korthet om Götalands platser, historia, levnadsvillkor, natur och näringar. Vi gör korta besök på olika platser i Götaland, som Göteborg och Malmö, våra största sjöar Vänern och Vättern och Götalands slätter. Götalands historia är lång. Den började redan när människorna kom till området för mer än 10 000 år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Götaland har vuxit och gränserna ändrats.

Levnadsvillkorna för människorna som bor här är goda, med gott om arbetstillfällen, bra tätorter och fin natur med bördig jord och mycket fiskevatten. Naturen och näringarna i Götaland har nära kopplingar till varandra. Här finns intressanta djur både i sjöar, hav och på land. Klimatet är tempererat med svala somrar och milda vintrar. Trots det går det att ha internationella skidtävlingar här på vissa platser.

Filmen är en del i serien Upptäck Sverige.