Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

psykologi och filosofi

Bergsjöhöjd - ett äldreboende för missbrukare

Irma-Maria Ekström har hela sitt vuxna liv ägnat sig åt socialt arbete. De sista sju åren före sin pension skapade hon ett äldreboende som är unikt till sitt innehåll. De boende kan där fortsätta att bruka alkohol som inköpts på Systembolaget.

Idag finns det enheter i såväl Göteborg som Malmö och Stockholm och fler kommuner funderar på att följa efter och starta liknande verksamheter. När det gäller boende för missbrukare är den gängse uppfattningen att missbruket skall upphöra om samhället skall erbjuda långsiktigt boende och stöd. Irma-Maria Ekström vände på begreppen. Tillsammans med personalen skapade hon en tillvaro fullt ut byggd på omsorg för att indirekt påverka de boendes drickande. De boende kan, efter att ha gjort rätt för sig, dricka alkohol i sina lägenheter.

Kontinuitet i omvårdnaden och trygghet i boendet ger samtidigt en möjlighet att påverka individens alkoholkonsumtion. Den sprit som dricks måste vara ”lagligt” inköpt, andra droger är inte tillåtna och inte heller langning. Alla boende har en egen lägenhet med en kokvrå men serveras också tre mål mat om dagen i en gemensam matsal. Varje hyresgäst betalar med sin pension och är garanterad ett förbehållsbelopp på cirka 1400 kr i månaden. Det är när dessa pengar betalas ut som det kan bli lite stökigt bland de boende. Övriga dagar är det oftast lugnt och stilla.