Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Fysik

Har storleken betydelse? – Är större alltid bättre?

Del 1 av 2.
Behöver du välja avsnitt rekommenderar vi del 2, skönheten i det lilla.

Inom fysik och biologi är inte alla önskvärda experiment möjliga att genomföra. Men genom att utföra så kallade tankeexperiment, dvs genom att resonera utifrån tänkta situationer och göra hypoteser utifrån det vi känner till idag, går det att komma fram till vad som troligen skulle hända i en situation som vi inte har möjlighet att skapa. Filmen genomför tre olika sådana tankeexperiment som kommer undersöka vad som händer om jorden, människor, djur eller solen blev större. Få genom detta förståelse för proportionernas betydelse för en kropps hållbarhet och funktion.

Hålltider i filmen:
02:00 Om jorden var dubbelt så stor eller som Jupiter skulle gravitationen påverka inte bara oss utan jordens hav och andra himlakroppar.
15:20 Att förstora livsformer på jorden är ett spännande tankeexperiment. Vad skulle hända med trädet Sekvoja och däggdjurens temperaturreglering.
34:00 Om människan skulle bli 5 meter men fortsätta stå på två ben, evolutionära förändringar som skulle krävas med människans anatomi.
39:30 Vår stjärna solen och vad som skulle hända om den fördubblade sin storlek samtidigt som det jämförs med stora tidiga stjärnor som vi fortfarande kan se.

En brittisk serie på två delar som visuellt visar hur storleken på föremål påverkar omgivning och fenomen. Låt eleven få utmana sina nya kunskaper genom att se hur det blir när det är ”fel” storlek. Visuella tankeexperiment!