Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Svenskt lantbruk

Sverige är ett avlångt land. När det fortfarande är vinter i norr har våren redan kommit till södra delen av landet. Det är alltså stor skillnad var man bor i landet, särskilt om man är lantbrukare eller bonde som man också kan säga. Nuförtiden är det inte så många som är bönder, men förr var det annorlunda. Gårdarna var små och alla hjälpte till, gammal som ung. På gården fanns både kor, grisar, får och höns. Men så började lantbruket att förändras. Gårdarna blev färre men större och man började att specialisera sig.

När är det dags att skörda och vilka är våra sädesslag? Lasse som odlar spannmål berättar om havreskörden och att man är beroende av vädret. Peter på Mälshammars gård har 180 kor som mjölkas med hjälp av en mjölknings-robot. Får ger både ull och kött. Thomas berättar varför han valde att bli får-bonde. Vad kom först, hönan eller ägget? Ulla har en gård där det produceras över 7000 ekologiska ägg per dag. Man kan göra väldigt mycket av ägg, t ex fläskpannkaka, omelett eller en äggsmörgås. Idag är det svårt att bara överleva på grisuppfödning, därför har Erland även hästuppfödning på sin gård. Hans dotter Hanna hjälper honom i arbetet. Många bönder har även skog. Hur gallrar man skog? Vad ger skogen oss? Skådespelaren John visar oss i matbutiken vilka produkter som kommer från det svenska lantbruket.