Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Upptäck Sverige – Bohuslän

I Bohuslän har man alltid nära till havet. Fiskenäringen är viktig för landskapet. Många turister kommer hit på somrarna för besöka de gamla fiskelägrena och njuta av naturen. Det finns flera städer längs med den klippiga kusten som till exempel Lysekil och Strömstad. Uddevalla är en stad som ligger inne i landet. Därifrån kan man lätt nå havet via en av de många fjordarna.

Norr om Strömstad gränsar Bohuslän till Norge. Många norrmän kommer till Sverige för att handla billigt. Därför har man byggt stora köpcentra i och runt Strömstad. Göteborgs Kex tillverkas i Bohuslän och i filmen får du se hur de tillverkas. Det har bott människor väldigt länge i Bohuslän. Detta vet vi då det finns gott om hällristningar här bland annat i Tanum. På medeltiden var Bohuslän norskt. Då byggdes Bohus fästning av den norske kungen Håkon. Han byggde fästningen för att försvara sig mot Sverige.

Visste du att det finns hajar i Sverige? På Havets Hus i Lysekil kan man bland många fiskar också titta på pigghajen som är den vanligaste hajen. Vi besöker också Nordens Ark som är en djurpark för utrotningshotade djur. Vi får höra berättas om Kynnefjäll där människor under flera år kämpade för att bevara Bohusläns vildmarksområde.