Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm religion

Gud så gott! Grisen

Serie med fristående program. Del 4 av 7

Grisen har genom årtusenden haft en omdiskuterad plats på vårt matbord. Gris på spett var hov- och adelsmat och åts bara i de högsta kretsarna. Det var inte bondens mat. Fläskköttets status i den hedniska kulturen var mycket hög. Men inom flera religioner är gris förbjuden mat. Medverkar gör bland andra Kent Wisti, kristen, Nadja Jebril, muslim och Richard Tellström, måltidshistoriker.

"Grisen var ett skrytobjekt lite som att ställa en italiensk sportbil på garageuppfarten."
Richard Tellström, måltidshistoriker

I 17 år har journalisten Anna Lindman gjort religionsprogram i tv. Tillsammans med författaren och programledaren Johanna Westman har hon gjort en serie om varför maten är så viktig i religionen och vad vi i ett sekulariserat Sverige kan lära av de gamla matriterna.

SVT logotyp