Hoppa till innehåll

Aktuellt

 1. 2022-04-25

  Två temasidor om bok och film samt en lista med filmatiseringar

  I båda våra spelfilmstjänster på Film och Skola finns många spelfilmer med litterär förlaga - dessa har vi samlat i en förteckning och på våra temasidor om bok och film.

  Tjänsten Spelfilm
  Här finns en bra alfabetisk och genreindelad förteckning över filmatiseringar! Många av filmerna har handledningar.

  Tjänsten Spelfilm plus
  Här finns  Tema: Bok och film - för yngre och Tema: Bok och film - för äldre.
  Många av filmerna har handledningar till hjälp i undervisningen, handledningarna ser du på respektive film när du är inloggad.

  På vår tjänst Film och Skola - Spelfilm kan du till exempel se den uppskattade nyfilmatiseringen av Utvandrarna baserad på Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna från 1949, den första av fyra delar i Utvandrarserien.

  Utvandrarna, 2021 - poster

 2. 2022-03-20

  På BUFF Filmfestival går det att se filmer från hela världen som inte annars visas på svenska biografer. Det kan ge insikter, nya perspektiv och väcka nyfikenhet. Låt kvalitativa spelfilmer nå dina elever. Varför inte visa några av de bästa tidigare BUFF-filmerna från Film och Skola?  

  BUFF-filmer på Film och Skola
  Nedan visas några exempel på omtyckta BUFF-filmer som kan ses av abonnenter på tjänsten Film och Skola - Spelfilm plus. Många passar mellanstadiet och några högstadiet respektive gymnasiet.

  Filmbilderna nedan är sorterade så att mellanstadiefilmer är placerade överst, därpå högstadiet och gymnasiet. Klicka på bilderna och läs mer. Ännu fler, också mycket fina, finns att se på tema: Festivalinköp.

   

  2 flickor - posterBelieve - posterLea - byns drottning - posterFace to Face - posterSommarens rebeller - posterMikro och Gasolin - posterAway - posterMachopojkar - posterBeatles - posterGod dag chefsnopp - posterGoodbye Berlin - posterLiving is Easy With Eyes Closed - posterRomans X och Y - posterOskuldens tid - posterSami, Joe och jag - poster

 3. 2022-03-03

  Utbildningsradion har sammanställt konkreta råd som vi rekommenderar. Som vuxen är det viktigt att lyssna och inte förutsätta att alla elever är oroliga.

  Samtidigt är det bra att vara lyhörd och se tecken som visar om någon är orolig. Därför är det då bra att vid behov ställa öppna frågor som bjuder in elever att dela sina tankar.

 4. 2021-10-06

  Sonita - filmbild

  Sonita är en ung rappare som har kämpat för att inte bli bortgift.

  På Film och Skolas temasida mänskliga rättigheter tipsar vi om utbildningsfilm och spelfilm för alla åldrar. Där finns film som belyser fattigdom, rasfrågor, genusfrågor, mobbning, rätten till nationalitet och namn, hederskultur och mycket annat. 

  För lågstadiet rekommenderas särskilt Eva Funcks pedagogiska förklaring i Evas superkollBarnkonventionen samt Filmnavets filmserie Globala målen för barn.

  För mellanstadiet rekommenderas den fina holländska serien Barnkonventionen och då särkilt avsnittet om hemmasittaren Merlijns rätt till skolgång, Jasons rätt att inte bli mobbad, Hur Ky blev Nils, den indiska spelfilmen 2 flickor samt den norska Flykten över gränsen.

  För högstadiet och gymnasiet finns inspirerande dokumentärfilmer som den om afhganska Sonita och hennes kamp för frihetmen även fantastiska spelfilmer som turkiska Mustang, brittiska Suffragette, Mandela - vägen till frihet och klassiker som Louis Malles fortfarande aktuella och briljanta Vi ses igen barn. Handledningar finns till de flesta filmer ovan.

  Bonustips: Svenska FN-förbundets skolmaterial

 5. 2021-06-01

  Sommaren på köpet om ni tecknar tjänsterna Utbildningsfilm och/eller Spelfilm plus senast 30 juni. Se film hela sommaren men betala inte förrän från september. Passa på att njuta av våra filmer och inspireras till nästa termin.

  Ta del av erbjudandet genom att:

  Mejla: info@filmochskola.se
  Ämnesrad: Sommar21

  Så hör vi av oss och berättar mer om Film och Skolas tjänster och vad som kan passa er skola.

  Läs mer om våra olika tjänster 

 6. 2022-02-08

  Nedan ser du exempel på kärleksfilmer från "Film och Skolas tjänst - Spelfilm" för dig som är abonnent . Till vissa filmer finns handledningar vilket framgår i denna lista.  Ett tips till är att det även finns kärleksfilmer på tjänsten Spelfilm plus.

   

  Sune uppdrag midsommar- posterApstjärnan - posterEva & Adam - posterThe Peanut Butter Falcon - posterDen allvarsamma leken - posterSista brevet från din älskade - posterA Star is Born - posterAnna Karenina - posterCarmen & Lola - postercarol - posterCold War - posterDagboken - posterDear John - posterEva & Adam Fyra födelsedagar och ett fiasko - posterFörr eller senare exploderar jag - posterGrease - posterI love you Phillip Morris - posterJuliet, Naked - posterLinas kvällsbok - posterLove, actually - posterLove, Simon - posterNotting Hill - posterP.s, I Love You - posterRomeo + Julia - posterRonja Rövardotter - posterRuby Sparks - posterShakespeare in Love - posterSkicka vidare - posterSune Best Man - posterThe Danish Girl - posterThe Shape of Water - posterTitanic - posterTwilight - poster

 7. 2021-12-10

  Vips har ett år gått och många längtar efter umgänge, julmys och avkoppling. Nedan ser du filmbilder med tips på julfilmer från Film och Skolas tjänst Spelfilm.
  OBS: Av rättighetsskäl är tjänsten Spelfilm tillgänglig före jul till och med den 22 december, dock inte under jullovet.

  Men misströsta inte om du enbart har inloggning till tjänsterna Utbildningsfilm och Spelfilm Plus: För där kan du också hitta många fina julfilmer och de går att se även under jullovet.

  Vi på Film och Skola önskar dig en riktigt God Jul!

  Livet är underbart - posterbildKlara ko firar jul - posterbildElliot minirenen - posterbildEn julsagaEtt päron till farsa firar julPippi Långstrump - posterJul i FlåklypaNicke Nyfiken - En apkul julPettson och Findus - JuligheterPolarexpressenThe Nightmare Before ChristmasTomten är far till alla barnen

  Och här är några fler tips från tjänsten Spelfilm:

  • Grinchen (2018)
  • Snickar Andersson och jultomten
  • Jultomtens dotter
  • Jultomtens dotter – jakten på Kung Vinters kristall
  • Fanny och Alexander
  • Tjuvarnas jul
  • En underbar jävla jul
  • Jag kommer hem igen till jul
  • Christmas all over again
  • Skönheten och odjuret - Den förtrollade julen
  • Nötknäpparen och de fyra världarna
  • Last Christmas
 8. 2020-10-14

  I toppmenyn hittar du fliken Filmnavet med mörkgrön färg. Du gör som vanligt när du letar film hos oss – välj filter och sökord och titta sedan på de olika färgade flikarna efter film som passar dig.

  De nypublicerade filmerna, i dag cirka 470 titlar, kommer att utökas till 500. Alla dessa filmer ingår för kunder som abonnerar på tjänsten utbildningsfilm.
  Arbete pågår nu med komplettering av vissa faktauppgifter och handledningar.

  Filmnavets filmer följer gällande läroplan och är faktagranskade och framtagna i samarbete med pedagoger och sakkunniga. Till alla nyproducerade filmer finns lärarhandledningar och svensk undertext. För de äldre filmerna är det inte så. Företagen bakom Filmnavet är Medix, Hamarkfilm och MNM som tillsammans har lång erfarenhet av att producera film för den svenska grundskolan.

  Filmnavet logo

 9. 2020-05-12

  Harry Potter

  Två temasidor om bok och film samt en lista med filmatiseringar

  I båda våra spelfilmstjänster på Film och Skola finns många spelfilmer med litterär förlaga - dessa har vi samlat i en förteckning och på våra temasidor om bok och film.

  Tjänsten Spelfilm
  Här finns en bra alfabetisk och genreindelad förteckning över filmatiseringar! Många av filmerna har handledningar.

  Tjänsten Spelfilm plus
  Här finns  Tema: Bok och film - för yngre och Tema: Bok och film - för äldre.
  Många av filmerna har handledningar till hjälp i undervisningen, handledningarna ser du på respektive film när du är inloggad.

 10. 2020-09-30

  Elevkonto Film och Skola

  Elevkonton kan underlätta din planering och undervisning, vare sig undervisningen sker i skolan eller på distans. Du kan också be eleverna att se film hemma, själva eller tillsammans med föräldrar. Teckna ett avtal som innehåller både lärar- och elevkonton innan oktober är slut så bjuder vi på kostnaden för elevkonton för 2020.

  Viktigt att veta för närvarande finns inte åldersfilter på Film och Skola. Men det är bra att känna till att åldersgränsen inte gäller vid slutna och institutionella visningar. Därför är det av vikt att på ett omsorgsfullt sätt utifrån sitt eget omdöme och egen kännedom om gruppen avgöra om filmen är passande att visa.

  Och glöm inte! För att göra det ännu enklare med elevkonton är vi knutna till  Skolfederation och Skolon.

  Har du frågor eller vill teckna elevkonto mejlar du till info@filmochskola.se
  Vill du veta mer om våra förmånliga prisuppgifter fyll i vår prisförfrågan

 11. 2019-10-08

  Läs mer om hur du använder betaversionen Spelfilm här
  Läs mer om vilka webbläsare här

 12. 2018-11-27

  Med din hjälp vill vi att vår Facebooksida ska vara ett levande verktyg för hur film kan användas i undervisningen. På sidan rekommenderar vi filmer från Film och Skola som är kopplade till särskilda teman, ämnen eller händelser. Vi ger även inspiration till övningar och arbete kring filmer så att du på bästa sätt kan arbeta med film i din skola.

  Du som användare av vår tjänst och expert i själva undervisningen kan bidra till att göra tjänsten ännu bättre. Dela med dig av dina tips och låt oss veta vad du önskar för film eller tips från oss eller lärarkollegor ute i landet.

  Håll diskussionen levande tillsammans med oss på Facebook!

  Facebookloggan

 13. 2022-10-17

  Gogo - världens äldsta skolelev
  Gogo är en 94-årig dam som länge har kämpat för att få börja skolan.

  På Film och Skolas temasida Mänskliga rättigheter tipsar vi om utbildningsfilm och spelfilm för alla åldrar. Där finns film som belyser flykt, fattigdom, rätten att gå i skolan, rasfrågor, genusfrågor, mobbning, rätten till nationalitet och namn, hederskultur och mycket annat.

  För lågstadiet rekommenderas Evas superkoll - Barnkonventionen, filmserien Globala målen för barn liksom riktigt bra spelfilmer som den indiska 2 flickor och norska Flykten över gränsen.

  För mellanstadiet rekommenderas den fina holländska serien Barnkonventionen med avsnitt som 10-åriga Noras rätt till flyktingskydd, Queens rätt till bostad och mat och Jasons rätt att inte bli mobbad. Men där finns också många spelfilmer som indiska 2 flickor och den norska Flykten över gränsen.

  För högstadiet och gymnasiet finns inspirerande dokumentärfilmer som Gogo, med en handledning anpassad för olika åldrar, liksom den fortfarande aktuella filmen om afghanska Sonita och hennes kamp för frihet, men även suveräna spelfilmer som turkiska Mustang, brittiska Suffragette, Mandela - vägen till frihet och klassiker som den briljanta animerade och biografiska Persepolis. Handledningar finns till de flesta filmer ovan.

  Bonustips: Svenska FN-förbundets Skolmaterial till FN-dagen

 14. 2018-04-10

  Klartänkt

  Vetenskapliga framsteg försvaras och förklaras i serien Klartänkt, som är producerad av Mediabruket AB på uppdrag av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Huvudbudskapet i serien är att den vetenskapliga metoden att undersöka världen stadigt ökar vårt kunnande och för vårt samhälle framåt. 

  Kretsar jorden kring solen? Kan homeopati bota sjukdomar? Vetenskaplig metodik kan hjälpa oss att skilja sant från falskt. Hjärnan tänker gärna fort men fel. Då kan vi falla i tankefällor och argumentera fel, till exempel gå till personangrepp. Kritiskt tänkande är verktyget som hjälper. Ett tips är därför att se de fyra korta filmerna i Klartänkt som passar från 11 år och upp till och med gymnasiet.

  Koppling till läroplan exempel ur Lgr 11:

  Klartänkt 1, 2, 3 och 4 ger möjligheter att ”bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med naturvetenskapliga arbetsmetoder”, vilket är ett syfte med undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena.
  Klartänkt 4 ger därutöver möjlighet för eleverna ”att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier” vilket anges som mål i syftesdelen i ämnet svenska. ”Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts” är också något som med fördel kan övas med hjälp av Klartänkt 4. Detta mål från det centrala innehållet för ämnet svenska i årskurser 7–9 gör filmen mycket användbar i skolan.

  Handledning finns via Film och Skola, AV-centraler eller att hämta här: https://goo.gl/BVUjVg

  Direktlänkar till filmerna finns på lärarhandledningens sida 2. Där finns också länkar till filmerna med engelsk undertext.

  Innehållet har tagits fram i ett samarbete mellan Andras Gedeon, Mediabruket AB och en mångsidig referensgrupp bestående av:

  Dan Larhammar (ordförande i KVA-s kommitté för skolfrågor), Göran Grimvall (IVA), Sven Ove Hansson (IVA), Britt-Marie Drottz Sjöberg (IVA), Gerd Bergman (NTA, Naturvetenskap och Teknik för Alla, utvecklingschef), Marja Andersson (NTA, verksamhetschef), Åsa Sundelin (Nobelmuseet, chef för den pedagogiska verksamheten) och Christer Sturmark (Fri Tanke Förlag, författare).

 15. 2017-10-17

  Sonita

  På Film och skolas nya temasida mänskliga rättigheter tipsar vi om både utbildningsfilm och spelfilm för alla åldrar med infallsvinklar från fattigdom, rasfrågor, genusfrågor till rätten till nationalitet och namn. 

  För yngre rekommenderas Eva Funcks pedagogiska förklaring liksom en fin serie för mellanstadiet där olika barn och deras problem illustreras utifrån en artikel i barnkonventionen.

  För högstadiet och gymnasiet finns också många inspirerande dokumentärfilmer som Boxing for Freedom och Sonita (bilden), men också fantastiska spelfilmer som turkiska Mustang, brittiska Sufragette, Mandela - vägen till frihet och klassiker som Good bye Lenin och Louis Malles fortfarande aktuella och briljanta Vi ses igen barn. Handledningar finns till de flesta filmer ovan.

  Bonustips: Svenska FN-förbundets Skolmaterial till FN-dagen