Hoppa till innehåll

Tema: Våra sinnen

Våra fem sinnen – synen, lukten, smaken, hörseln och känseln – är alla riktade utåt, mot omvärlden. Vi har dessutom balans- och kroppssinnet, som berättar var vi är i förhållande till omgivningen.

Synen har flest sinnesceller: Nästan tre fjärdedelar, eller 130 miljoner, av kroppens sinnesceller finns i ögonen. Huden är kroppens största organ. Och tack vare hörsel- och balanssinnet får vi viktig information om omvärlden. Alla våra sinnen är viktiga för att vi ska kunna kommunicera med andra. Ofta tar vi dem för givna, men går det att klara sig utan ett sinne? Skulle du använda något annat sinne som kompensation? Se gärna hur Emil gör i filmen Emils sommarlov, nedan.

Hur vi upplever omvärlden med hjälp av våra sinnen ingår bland annat som en central del av innehållet i Lgr 11 för Biologi, kropp och hälsa i årskurs 1-3.

Tips! Vissa filmer är uppdelade i olika avsnitt, beroende på svårighetsgrad. Läs mer om avsnittsindelningar och innehåll i handledningarna. Använd klippfunktionen för att förbereda lektionen - då kan du starta filmen på rätt ställe.