Tema: Bok och film - för yngre

Vad betyder läsning för dig? De flesta förknippar ordet läsning med att läsa en bok. Men kan man läsa en film? En text som innehåller en berättelse kan ta form på olika sätt. I en dans, en radioteater, genom högläsning, i en bok eller i en film.

Läs en bok och se filmatiseringen! Diskutera med eleverna om något saknas i den ena versionen. Varför tycker eleven så? Ger boken och filmen samma känslor? Eller olika känslor och bilder av personer och platser? Finns där något som eleven tycker om, eller inte tycker om? Finns där något som inte går att förstå? Går det att hitta ett mönster i berättelsen? Att samtala och dela tankar om böcker och film är kul! Och samtidigt, enormt utvecklande.

Koppling till läroplan
Arbete med bok och film kopplades i Lpo -94 till ”det vidgade textbegreppet”. Med det menades att såväl skriven som talad text och bilder finns i begreppet text. Nu står det i Lgr 11 i kursplanen i svenska för åk 1-3, att undervisningen även ska innehålla ”texter som kombinerar ord och bild, till exempel film". Det är bra. Att jämföra en bok och en film kan  ge insikt i hur en och samma berättelse kan skilja sig i olika medier. Men ännu viktigare är att bokläsning och filmtittande kan ge oss en ökad självkännedom. För genom andra lär vi känna oss själva. Att först ha sett filmen och att ha samtalat om innehållet, kan också stimulera intresset för berättelser och bokläsning hos icke läsvana elever.

Nedan ser du välkända böcker som har filmatiserats. Urvalet kan passa yngre från förskolan till cirka åk 3, beroende på individuell kunskapsnivå. Vissa filmer kräver läskunnighet som Roald Dahls Kalle och chokladfabriken.

Barn

Alfons Åberg - Alfons Med Styrke-Säcken

Mera monster, Alfons Åberg! Alfons Åberg sitter barnvakt åt Småtting och har tänkt sig att läsa gulliga sagor och hjälpa honom med allt. Men det blir inte alls som han har tänkt sig. Småtting "kan själv" och vill inte alls höra gulliga sagor. Alfons med styrke-säcken. Alfons fantiserar om att vara kung med stor makt och med magiska krafter i en styrkesäck. Han berättar om hur han avvärjt en stor katastrof och räddat sitt folk, men ibland är det svårt att skilja på dröm och verklighet, vad man har gjort på riktigt och vad man bara har hittat på. Hurra för pappa Åberg! Pappa fyller år och Alfons kan inte komma på någon present. Pappa önskar sig inget och andra vuxna kan inte ge några goda råd. Men Viktor och Milla hjälper Alfons att fira pappas födelsedag på ett både finurligt och minnesvärt sätt. Alfons leker Einstein. Alfons vill bli uppfinnare och tillsammans med Milla och Hamdi kommer han på massor av smarta uppfinningar, saker som saknas och verkligen behövs. Pappa uppmuntrar deras påhitt och tycker det är bra att de fantiserar fritt och går egna vägar.

Barn

Alfons Åberg - Näpp! Sa Alfons

Näpp! sa Alfons. Alfons vill inte äta middag trots att pappa, som lagat köttbullar, gör allt för att få honom till bordet. Men Alfons vägrar envist. Han vill istället leka med katten Pussel. Och det blir faktiskt katten som till slut löser tvisten mellan Alfons och pappa. Flyg! sa Alfons Åberg. Pappa klagar på Alfons stökiga "barnslighet", själv håller han på med vuxna saker och är bara bekymrad. Men Alfons lyckas lura ut pappa på riktigt tokiga äventyr, som får pappa att glömma allvaret en stund - och till och med finna lösningen på sina bekymmer. Alfons Åberg och soldatpappan. Alfons och Hamdi leker krig, men Hamdis pappa, som varit med i ett riktigt krig, säger att sådana är hemska och bara förstör. Han berättar ett eget krigsminne om en myra som flitigt fortsatte att bygga upp när allt annat revs ner. Det ger hopp och inspirerar när de upptäcker att någon har rivit ner deras eget fotbollsmål. Hann Alfons före sig själv? Alfons har börjat skolan och får en klasskamrat som är elak och skrämmer alla - mobbar och spelar kung. Ingen törs säga emot. Inte Alfons heller. Men ändå är det Alfons som till slut inte kan hålla sig längre. Och då blir det äntligen ändring...

Barn

Alfons Åberg - Vem Lurar Alfons

Osynligt med Alfons Åberg. Pappa har precis vårstädat och förbjudit Alfons och Viktor att strö leksaker över hela lägenheten. Med stor uppfinningsförmåga använder de istället andra helt vardagliga saker i sin fantasilek. Sakerna får osynliga egenskaper för den som inte vet. Skratta lagom! sa pappa Åberg. Alfons kusiner kommer på besök. De tycker Alfons och Milla är barnsliga och vill inte leka med dem. Istället förstör de allt som har förberetts och det blir bråk och stök. Till slut måste pappa gripa in. Och han kommer på ett straff som ingen hade kunnat förutse. Hur långt når Alfons? "Alfons är du där?" ropar pappa, och det sätter igång en fantasifull tankeresa, som tar Alfons ner under jorden, upp i luften, in och ut ur folks tankar. Han ser spår av sig själv överallt, kanske är det bara en liten del av honom som till slut svarar på pappas fråga - och hjälper till att bära ut soporna. Vem lurar Alfons? Alfons sparar till ett dataspel. Men det är svårt att spara och avstå från godis och nöjen - och frestelsen att fuska blir så stor att han lurar sig själv. Alfons får lära sig att man inte både kan äta kakan och samtidigt ha den kvar. Alfons vid vuxenbordet. Det är stort kalas och Alfons och Småtting får sitta med vid vuxenbordet. Alfons som har varit med förr ska passa Småtting och se till så han trivs. Alfons tar sin uppgift på allvar, och det visar sig att han är bättre än de vuxna på att förstå vad Småtting behöver.

Svenskt

Lassemajas Detektivbyrå - Skuggor Över Valleby

Sensommaren har kommit till Valleby, men allt överskuggas av dåliga nyheter. Den lilla byns polisstation hotas av nedläggning, något som varken Lasse och Maja, eller polismästaren vill ska ske. De måste snabbt komma på ett sätt att rädda den. När anrika Granats auktioner kommer på besök, ser våra hjältar Lasse och Maja sin chans att visa vad Valleby och dess polisväsende går för. Med fem nyinstallerade larm, och dygnet runt-bevakning av auktionens dyrgripar, ska LasseMajas Detektivbyrå se till att ingenting går fel. Men hela säkerheten äventyras när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot. Konstskuggan är känd för att kunna stjäla vad som helst, och när Vallebybornas auktionsföremål börjar försvinna ett efter ett blir hon direkt huvudmisstänkt. Grannstadens polismästare Gabriella blandar sig i utredningen och ingenting är längre vad det brukar vara. Hur ska det gå för polismästaren i Valleby? Och kommer de få fast konsttjuven?

Komedi

Lassemajas Detektivbyrå - Kameleontens Hämnd

Från älskade böcker via SVT:s uppskattade julkalender 2006 blir nu LasseMajas Detektivbyrå biofilm i ett klassiskt matinéäventyr för hela familjen. I "Kameleontens hämnd" blir Lasses och Majas uppdrag både svårare och farligare än tidigare. En mystisk bok om Vallebys grundare, Hertig Valle samt ett tio år gammalt fall gör sig påmint när märkliga ting börjar ske i Valleby kort efter att den beryktade Conny-Kameleont sluppit ut från fängelset. En dödskalle står i centrum när en serie mystiska händelser för Lasse och Maja djupare och djupare in i sitt hittills svåraste fall. Hämndbegär och avancerade förklädnader ställer till det rejält för våra vänner som tvingas till finurligare och modigare aktioner än någonsin tidigare för att återställa ordningen i Valleby.

Komedi

Paddington 2

Äntligen! Den marmeladälskande, hövlige och – om man ska vara alldeles uppriktig – något klumpige glasögonbjörnen är tillbaka. I denna efterlängtade uppföljare knyter Paddington an till sitt peruanska (!) ursprung samtidigt som han involverar adoptivfamiljen Brown i ett mystiskt äventyr som tar dem runt hela London. Har man bara släkt och vänner i ryggen så går det nämligen att klara allt. Paddington, numera bosatt hos familjen Brown i London och mycket nöjd med det, har fortfarande kontakt med tant Lucy hemma i den sydamerikanska djungeln. Inför hennes hundraårsdag vill han hitta en riktigt speciell födelsedagspresent, men sådant brukar kräva pengar. Och pengar kräver ett jobb. Paddington försöker sig på en mängd yrken, alltifrån fönsterputsare till frisör, ofta med mer vilja än uppenbar begåvning. När så tant Lucys perfekta present helt fräckt blir stulen är han fast besluten om att hitta tjuven. Men den stora engelska huvudstaden kan vara en farlig plats för en tvärhandshög, godtrogen björn. Paddington kommer att behöva hjälp för att säkerställa att tant Lucys födelsedag verkligen blir minnesvärd. Den brittiske regissören Paul King har hyllats unisont för sina två ”Paddington”-filmer (det kommer flera) och ”Paddington 2” har gjort ärevarv hos kritiker över hela världen, med bland annat tre BAFTA-nomineringar. Ben Wishaw, Sally Jenkins och inte minst Hugh Grant är alla i högform – streama ”Paddington 2” på Plejmo redan i dag och följ med på ett hjärtvärmande och ovanligt charmigt äventyr!

Barnfilm

Pettson & Findus - Roligheter

Pettson bor i ett litet rött hus och tillbringar dagarna med att hugga ved, uppfinna saker och ting, fiska och mata sina kycklingar. Egentligen har han allt han behöver. Men ibland kan Pettson ändå känna sig lite ensam. Därför blir lyckan stor när hans snälla granne Beda hälsar på med en present – en liten katt, som får namnet Findus. Ännu roligare blir det när Findus börjar tala och en stor vänskap tar sin början. Samtidigt har grannen Gustavsson problem med sin tupp, som bara gal och gal. För att rädda tuppen från att hamna i grytan, rycker Beda ut och ber Pettson ta hand om den, vilket han gladeligen gör. I hönshuset blir det stor uppståndelse och alla är glada över nytillskottet på gården. Alla utom Findus, som är rädd att förlora sin bäste och ende vän. Nu är goda råd dyra, vad ska han hitta på för att Pettson inte ska glömma bort honom? Filmen bygger på Sven Nordqvists populära böcker "När Findus var liten och försvann", "Tuppens minut", "Rävjakten" och "Pannkakstårtan".

Barnfilm

Pippi Långstrump - Tv-Serien Vol 1

TV-serien med Pippi Långstrump bygger på Astrid Lindgrens böcker och har regisserats av Olle Hellbom. På denna utgåva har originalbanden noggrant restaurerats vilket ger en fantastisk förbättring av ljud- och bildkvalité! Pippi flyttar in i Villa Villekulla: Som vanligt när Tommy och Annika är på väg hem från skolan så går de förbi Villa Villekulla. Och som vanligt säger de "Tänk om det kunde flytta in någon där, någon som hade barn". Den här dagen ser de plötsligt någon röra sig därinne - en gullig liten apa! På verandan står en prickig häst, och inne i huset ligger det någon och sover med fötterna på huvudkudden. Från den dagen blir inget sig likt för Tommy och Annika. Pippi är sakletare och går på kalas: Pippi är bra på mycket, som till exempel att leta reda på saker som kan vara bra att ha. Men det finns annat som hon inte är så bra på, som att gå på kafferep och uppföra sig fint samtidigt. Pippi går i affärer: Pippi tar ett rejält tag i sin kappsäck full med guldpengar, och så går hon och Tommy och Annika en rond i den lilla stadens affärer och köper och köper... När de lömska bovarna Dunder-Karlsson och Blom hör att Pippi har en kappsäck full med guldpengar börjar de undra om inte ett besök i Villa Villekulla skulle löna sig.

Barnfilm

Pippi Långstrump - Tv-Serien Vol 5

TV-serien med Pippi Långstrump bygger på Astrid Lindgrens böcker och har regisserats av Olle Hellbom. På denna utgåva har originalbanden noggrant restaurerats vilket ger en fantastisk förbättring av ljud- och bildkvalité! Pippis ballongfärd: Var det någon som visste att Pippis pappa också var ballongflygare en gång i tiden? Det är därför hans gamla ballong ligger kvar på Pippis vind. Med den ballongen gör Pippi en märklig ballongfärd tillsammans med Tommy och Annika. Pippi är skeppsbruten: Prusseluskan ska se efter Tommy och Annika medan deras föräldrar är bortresta. Pippi blir ditbjuden på kvällsmat och Herr Nilsson hjälper till att laga soppan. Oj, vilken soppa! Sedan ger sig Pippi, Tommy och Annika iväg till en öde ö för att få veta hur det känns att vara skeppsbrutna.

Äventyr

SVJ - Stora vänliga jätten

Disneys “Stora Vänliga Jätten - SVJ" är regisserad av Steven Spielberg och berättar den fantasifulla historien om Sophie och Stora Vänliga Jätten som introducerar den unga flickan för Jättelandets alla underverk och faror. SVJ är själv jätte, men han är en stor vänlig jätte och inte alls som de andra jättarna i Jättelandet. Han är hela sju meter lång och har enorma öron och ett fenomenalt luktsinne och han är korkad på ett vinnande sätt och håller sig mest för sig själv. Jättar som Bloddryparen och Köttslamsmästaren är minst dubbelt så stora och minst dubbelt så läskiga som SVJ och de äter människor medan SVJ föredrar att äta zebrurka och dricka skottskumpa. Sophie är en lillgammal tioåring från London som när hon kommer till Jättelandet först är rädd för den mystiske jätten som har tagit med henne till sin håla. Men hon förstår snart att SVJ inte är farlig, utan i stället mycket vänlig och charmig. Sophie har aldrig träffat en jätte förut och har många frågor. SVJ tar med Sophie till Drömlandet där han jagar och samlar drömmar och skickar dem till barn. Han lär henne allt om drömmarnas magi och mysterier. De har båda mest hållit sig för sig själva fram till nu så deras tillgivenhet för varandra växer snabbt. Sophies närvaro i Jättelandet har väckt oönskad uppmärksamhet från de andra jättarna och de blir allt bråkigare och besvärligare. Sophie och SVJ ger sig av till London för att träffa drottningen och varna henne för det vanskliga jätteläget, men först måste de övertyga drottningen och hennes uppasserska Mary att jättar visst finns. Tillsammans smider de en plan för att en gång för alla bli av med de elaka jättarna.